Koliko košta održavanje sajta u 2020. ?

Svako ko ima potrebu da ima sajt je u dilemi koliko će orati da plaća za uslugu održavanja sajta. Nekad su vlasnici kompanija a pogotovo malih zanatskih radnji mogli da veoma dobro profitiraju na osnovu urađenog web sajta jer sajtova je bilo malo, konkurencija na internetu skoro da i nije postojala pa se sajt lako mogao izdvojiti kao jedini razultat u pretrazi.

Danas, u 2020. je situacija dosta drugačija, skoro sve firme i zanatske radnje imaju sajtove jer preduzetnici koji ih nisu imali počeli su gubiti zaradu i klijente od strane onih koji su na vreme pre 10 i više godina napravili svoj sajt.

Velik broj sajtova je zato označio da se sajtovi moraju boriti za poziciju u pretrazi jer gde je konkurencija veća tamo je potrebno više rada da bi se sziglo do vrha. Zato cene održavanja sajtova variraju dosta a to je direktno određeno zahtevima klijenata. Cilj svakog klijenta je da sa što manje mesečne pretplate ostvari maksimalnu prodaju putem sajta bez obzira da li  se radi u proizvodima ili o uslugama. Cilj svakog administratora sajta koji pruža uslugu održavanja sajta je isto tako da sa što manje rada postigne rezultaate koji će zadovoljti klijenta a to znači da će prodaja biti dobra i uvek biti dosta posla. Zato se na osnovu konkurencije može izračunati da  li i koliko je potrebno raditi na sajtu da bi sve to imalo efekta. Gde je konkurencija velika, potrebno je dosta rada na sajtu i što se tiče pisanja novih tekstova i što se tiče dizajna sajta a tamo gde je konkurencija mala. nije potrebno mnogo rada i samim tim cena odrćavanjka saja moće biti niska. 

Cena održavanja sajta zato zavisi od konkurencije ali i od dodatnih zahteva vlasnika sajta. Standardno održavanje sajta na primeru vlasnika koji nema dopunske zahteve mimo dogovorenih poslova se dogovara na mesečnom nivou i iznosi od 30€ do 80€. Svaka dodatna zamisao, redizajn sajta, promena teme ili funkcionalnosti sajta se dodatno naplaćuje shodno trenutno postignutom dogovoru.