Ažuriranje Wordpress sajtova

Ažuriranje Wordpress sajtova je nešto što se bez obzira da li dodajte novi sadržaj redovno mora raditi. Neko misli da je ažuriranje sajta samo dodavanje novog sadržaja u vidu fajlova, tekstova, fotografija i sličnog materijala. Dok je to ažuriranje sadržaja vidljivo i doprinosi većem kvalitetu sajta, održavanje sajta na ispravan način podrazumeva i ažuriranje Wordpress sistema. Kako bi ste od vašeg sajta napravljenog u Wordpress CMS imali koristi, mora se voditi računa o bezbednosti Wordpress sajta. Jedan od glavnih načina da bezbednost držite na nivou je da redovno ažurirate Wordpress na najnoviju verziju, čime ćete smanjiti ranjivost sajta na napade sa interneta. 

Ažuriranje ili apdejtovanje Wordpress sajta je veoma jednostavno jer se sve dešava automatski. Za razliku od nekih drugih CMS-a, ažuriranje Wordpress sajta se radi jednostavnim klikom na dugme iz kontrolnog panela. Nakon nekoliko sekundi ili pola minuta, bićete obavešteni da je vaš sajt ažuriran novom verzijom Wordpress-a. Pre ažuriranja Wordpressa obavezno napravite bekap sajta.

Ažuriranje Wordpress tema

Wordpress teme kao i sam Wordpress se moraju redovno ažurirati. Ukoliko je sajt kvalitetno napravljen, ažuriranje Wordpress teme neće dovesti do gubitka nekog sadržaja na naslovnoj stranici, izgleda sajta i slično. Pre ažuriranja teme obavezno napravite bekap - kopiju sajta a nakon ažuriranja dobro proverite da li je sve na svom mestu.

Ažuriranje dodataka - pluginova

Pluginovi su još jedna grupa koju je potrebno redovno ažurirati kako bi ceo sajt bio ispravno održavan. Prilikom ažuriranja plugina, morate proveriti da li je plugin kompatibilan sa vašom verzijom Wordpress-a. Prevelik broj pluginova osim što usporava učitavanje sajta, može stvoriti komplikovanu međuzavisnost funkcija na sajtu pa je prilikom ažuriranja pluginova potrebno biti oprezan, posebno ako ih ima velik broj. Pre ažuriranja obavezno napravite bekap - kopiju sajta koja se sastoji iz zipovane datoteke koja sadrži fajlove i baze u kojoj se nalaze svi podaci. Nakon ažuriranja pluginova uverite se da sve na sajtu radi kako treba.