Šta je to održavanje sajta i koliko košta ?

Održavanje sajta je usluga koja ima za cilj da sajt koji posedujete bude uvek koristan, ažuriran u najnovijoj verziji softvera i da njegova pozicija na pretrazi bude dobra kako bi ste vi imali kao vlasnik sajta koristi od toga. Niko ne pravi sajt i ne ulaže novac u izradu sajta da bi mu sajt služio za ukras i da od njega ne očekuje da će imati korist. Ta korist može da se iskaže u povećanoj zaradi ili u najgorem slučaju u nesmanjenju zarade u slučaju stvarno jake konkurencije koja ulaže velike napore da bi imala dobru zaradu. 

Održavanje sajta je kao i održavanje travnjaka, bez obzira koliko sajt lep bio kad se napravi, ako se ne održava, za određeno vreme će da zastari i ako nije statički sajt, tj ako ste prilikom izrade dobili vaše korisničko ime i lozinku za administraciju sajta, a ako pri tome niste ažurirali softver koji pokreće sajt redovno, on je laka meta hakera kojima je cilj da na neki način iskoriste propuste u starijim verzijama softvera i u sajt ubace svoj kod koji će prikazivati reklame za sumnjive ponude, preusmeravati vaše posetioce na sajtove koji im mogu stvoriti troškove slanjem premium sms poruka ili na razne druge načine se okoristiti od vašeg sajta i njegove pozicije i posetilaca. 

Minimalno održavanje sajta košta 30€ mesečno

Zato je veoma važno raditi na održavanju sajta jer bi ste u suprotnom vaše eventualne klijente izgubili. Druga važna stvar kod održavanja sajta je stalno ažuriranje sajta novim sadržajima i tekstovima. Svaki sajt koji se redovno ažurira novim sadržajem je sve korisniji za posetioce od kojih će neki sigurno postati i vaši klijenti. Što više korisnih  tekstova i sadržaja imate na sajtu, time ćete privući sve više klijenata koji će vaš sajt pronaći jednostavnom pretragom na tražilicama. Tako ćete malo po malo imati sve više posla koji će vam donostiti zaradu a klijenti će vas preporučivati svojim prijateljima jer kad se na društvenoj mreži objavi nešto od firme sa kojom sarađujemo i čijim smo uslugama i sami zadovoljni, velika je verovatnoća da ćemo tu objavu rado podeliti sa prijateljima. 

Održavanje sajta osim uvek ažuriranog softvera na kom je sajt zasnovan, predviđa pisanja tekstova i postavljanja slika koje vi želite kao što su slike vaših proizvoda ili usluga ako se bavite nekom zanatskom delatnošću.