Korist od Wordpress sajtova

Sada kada smo upoznati šta su Wordpress sajtovi, možemo navesti neke od najčešćih koristi od korišćenja Wordpress CMS-a kao osnove za izradu sajta vaše kompanije. Velik broj svetski poznatih kompanija koristi Wordpress kao osnov za svoje sajtove pa tako vam to može dosta toga reći da je Wordpress pravi izbor za vas.

Koristi od posedovanja Wordpress sajtova su višestruke i ako se sajt savesno održava, od Wordpress sajta ćete imati velike uštede.

Mogućnost samostalnog dodavanja sadržaja

Čak i sa besplatnom temom i generalno gledano jeftinom izradom sajta, bićete u stanju da sami upravljate sajtom do granice koja se očekuje od prosečnog korisnika. Možda nećete biti u mogućnosti da samostalno promenite sve elemente na sajtu ili da im promenite poziciju ali deo ispod zaglavlja (ispod logotipa) koji se odnosi na stranice i objave, možete bez ograničenja menjati, dodavati tekst u različitim veličinama, obeležavati delove markerom koje hoćete da naglasite, dodajete video, youtube video, audio fajlove, dokumenta u Word, PDF, Excel i mnogim drugim formatima što je gotovo sve što jedna firma ima potrebe da objavi na sajtu. 

Na sajtu koji je u Wordpressu lako možete praviti galerije fotografija i postavljati ih na pripadajuće stranice pa tako možete postaviti slike vaših proizvoda, fotografije hotelskog enterijera, fotografije vaših radova ili nešto drugo što zavisi od toga čime se vaša firma bavi. Isto tako ćete na Wordpress sajt samostalno, bez ičije pomoći postaviti fotografije sa proslave godišnjice firme ili kolektivne ekskurzije. Sve to možete sa sajtom koji je urađen u Wordpressu jedino što treba je da pre dodavanja fotografija smanjite rezoluciju kako ne biste zatrpavali server velikom količinom megabajta.


Mogućnost proširivanja sajta dodatnim funkcionalnostima

Wordpress sajt možete proširiti dodatnim funkcionalnostima koristeći raspoložive pluginove koje možete samostano instalirati i aktivirati sa kontrolnog panela. Naravno, ovaj stepen samostalnosti podrazumeva da ste ovladali osnovama Wordpress-a ali uvek ako se radi o važnom sajtu je bitno imati kopiju sajta tj bekap da bi ste u slučaju da nešto se poremeti mogli da vratite sajt kako je pre bilo. 

Dodaci ili pluginovi a ima ih raznih, besplatnih i premijum, mogu vam pomoći da dobijete funkcionalnostisajta za koje bi ste programeru morali platiti od 100€ pa do preko 1000€ zavisno od kompleksnosti posla. Naravno, pluginovi treba da su usklađeni sa vašim izdanjem Wordpress-a i zato je potrebno da proverite da li je plugin ispitan sa vašim izdanjem wordpress-a. I kod pluginova morate biti pažljivi i ne instalirati nepotrebne pluginove da im se ne bi povećao broj toliko da usporavaju samo učitavanje sajta.

Lakoća SEO optimizacije -  bolja pozicija sajta


Iako je SEO optimizacija sajta stvar znanja i neprestanog rada, Wordpess je tako napravljen da je već u samom početku, sajt napravljen u Wordpress-u optimizovan za pretraživače. Wordpress sajt će često biti na prvim pozicijama u rezultatima pretrage i to sa najmanje rada na samom sajtu. Naravno, svaki sajt je moguće dobro optimizovati za pretraživače ali je to najlakše raditi na Wordpress-u. Plugin Yoast Seo je jedna najkorisnija alatka koju svako može da koristi kako bi sajt bio kvalitetno optimizovan. Automatsko kompresovanje slika, plugin za keširanje statičkih fajlova i mnogi drugi omogućuju vlasniku sajta rađenog u Wordpress-u širok spektar mogućnosti. Zato se ukoliko klijent nema neke specifične zahteve za posebnim funkcionalnostima sajta, kao što je internet prodavnica i slično a želi da ima mogućnost samostalne promene tekstova i slika na sajtu, obično se izabere Wordpress kao najpogodnija platforma koja je pri tome i besplatna.