Šta su Wordpress sajtovi ?

Wordpress sajtovi su oni sajtovi koji kao platformu za funkcionisanje koriste Wordpress CMS. Wordpress je besplatan softver, sistem za upravljanje sajtom koji se instalira na server. Već samom instalacijom koja traje manje od 1 minuta vi ste dobili sajt ali da bi sajt bio funkcionalan, mora se još dosta stvari uraditi. Wordpress je s obzirom da je besplatan veoma omiljen kako kod nas tako i u drugim državama. Besplatan je ne zato što ne valja nego zato što mnogo programera volonterski radi na njegovom razvoju i istovremeno ga koriste u svojim i projektima svojih klijenata. Wordpress je dobar, ekononičan izbor za izradu sajta koji omogućuje korisnicima koji i nemaju mnogo znanja o programiranju da aktivno koriste sve blagodeti koje pruža ovaj najzastupljeniji CMS. Najveći broj sajtova u svetu radi na Wordpressu što  je dokaz popularnosti Wordpress platforme kao osnove za izradu modernih sajtova ali sa druge strane, Wordpress sajtovi se nalaze često kao meta hakera jer se propusti u kodu brzo rasprostrane i svaki sajt postaje ranjiv. Wordpress tim koji rukovodi razvojem ove platforme odmah izbacuje poboljšanu verzijju i zato je veoma bitno redovno ažurirati Wordpress sajt.


Zbog lakoće korišćenja od strane krajnjeg korisnika kao i činjenice da se Wordpress može besplatno instalirati, omogućena je niska cena izrade sajtova i kod nas. Wordpress koji koristi da tako kažem najveći broj ljudi ima i velik izbor gotovih besplatnih tema, tj templejta koji se isto tako instaliraju na sajt i čijom aktivacijom sajt dobija potpuno drugi izgled. Velik broj tema su besplatne ali za one koji žele dodatne funkcionalnosti, kao i elegantno dizajniran sajt, postoji mogućnost kupovine teme po cenama od  20-ak pa do preko 200$. Osim velikog izbora tema kojima se može odrediti izgled sajta, Wordpress poseduje i dodatke, tzv plugine. Oni dodatno mogu da prošire funkcionalnosti sajta pa tako na sajt možete dodati mogućnost galerija fotografija, video slider, pretvoriti sajt u online prodavnicu i mnogo drugih funkcija. Mnogi od plugina su besplatni a neki se plaćaju. Slično kao i kod Wordpress tema, plugin može biti besplatan a za dopunske funkcionalnosti potrebno je kupiti premium verziju.

Da li se odlulčiti za izradu sajta u Wordpressu

 

Ako imate sajt u Wordpressu a niste pre izrade tražili isključivo Wordpress, moguće je da ste želeli da imate mogućnost da samostalno dodajete tekstove i ostali sadržaj na sajt pa je webmaster odlučio da sajt zasnuje na Wordpressu zbog lakoće upravljanja sadržajem ili zbog toga što je konkurencija velika u vašoj oblasti pa je Wordpress najbolji za optimizaciju sajta za pretraživače. Takođe ako ste sajt tražili da platite jeftino, onda je to takođe moglo biti razlog da dobijete izradu sajta u Wordpressu. Sajt u Wordpressu je dobar izbor za mnoge delatnosti ali je samo potrebno redovno održavanje sajta, tj ažuriranje Wordpressa, pluginova tj dodataka i tema tj templejta koji su instalirani na sajt.

Ukoliko ne bi ste vi ili neko za vas vršio redovan apdejt sajta urađenog u Wordpressu, on bi brzo mogao da postane kompromitovan zlonamernim kodom koji će siugrno naškoditi njegovom rejtingu, poziciji na pretraživačima ali i posetiocima sajta.