Bezbednost Wordpress sajtova

Iako se Wordpress vodi kao ranjiv i nebezbedan CMS, mora se razumeti da se to dešava zato što je Wordpress jedan od najzastupljenijih sistema za upravljanje sajtovima pa je samim tim meta napada hakera i činjenica je da čim se otkrije neki propust koji se može zloupotrebiti, svi sajtovi koji su na toj verziji Wordpress-a postaju ranjivi. I pored toga, Wordpress je i dalje iza najvećeg broja sajtova a mnogi od njih su poznati i veliki sajtovi, sajtovi bitnih kompanija i državnih agencija.

Bezbednost Wordpress-a se može povećati kao prvo redovnim ažuriranjem na novu verziju što se radi veoma jednostavno iz kontrolnog panela sajta. Osim toga, najveći broj sajtova se nalazi na hostingu na kom je instaliran Cpanel odakle se jednostavno može uključiti automatsko ažuriranje sajta na novu Wordpress verziju, ali voditi računa da li je ažuriranje bilo uspešno.

Bezbednost sajta na Wordpress-u se može povećati i blokiranjem pristupa login stranici bilo preko plugina ili preko .htaccess fajla. Osim toga, postoji plugin koji omogućuje zaštitu logovanja pristupom u dva stepena gde je potrebno prilikom logovanja na sajt ukucati jednokratni kod koji dobijete u aplikaciji.

Instaliranje plugina za bezbednost Wordpress sajta kao i korišćenje servisa kao što je Cloudflare ili Sucuri će podići bezbednost sajta na dosta visok nivo. Neki od usluga sa datih servisa su pretplatni ali u zavisnosti od važnosti koju sajt ima za vašu firmu ili ustanovu, određena sredstva moraju biti opredeljena za bezbednost sajta.


Osim stvari koje su vezane za bezbednost sajta, redovno ažuriranje antivirusnog programa na vašem kompjuteru, logovanje na sajt samo iz sigurnih mreža će smanjiti mogućnost od rizika.