Wordpress sajtovi i SEO

Lakoća SEO optimizacije na sajtu rađenom u Wordpress-u je najočigledniji primer kako izbor adekvatne platforme na kojoj će sajt biti urađen može uticati na ukupnu korist od sajta za neko preduzeće. Sajt koji je napravljen u Wordpress-u se može, lakše od sajtova koji su rađeni u nekom drugom CMS-u optimizovati za pretraživače. Naravno, postoji još mnogo CMS-ova koji imaju iste ili slične funkcionalnosti kao Wordpress ali oni koštaju bilo jednokratno 200-700€ bilo kao pretplata gde plaćate mesečno određen iznos, najčešće 20-30€. 

Yoast SEO plugin je godinama od velike pomoći svakom ko radi na sajtu koji je zasnovan na Wordpress platformi a jednostavnost upotrebe je takva da će početniku biti potrebno malo vremena da ovlada korišćenjem ovog korisnog dodatka za Wordpress sajt. Yoast SEO postoji u dve verzije od kojih je jedna besplatna a druga košta oko 100€. Međutim i besplatna verzija je sasvim dovoljna kao koristan alat za SEO optimizaciju sajta. 

Yoast mapa sajta za tražilice

Wordpress sajt na kome je instaliran Yoast SEO plugin takođe ima mapu sajta koja je bitna da bi pretraživači mogli da lako budu obavešteni o strukturi stranica na vašem sajtu.

 

Postavljanje slika i SEO

Wordpress sajt omogućuje lako dodavanje slika i video fajlova u medija galeriju a odatle dodavanje na starnice ili u posebne galerije na sajtu. Svaka slika koju dodate na vaš sajt treba da ima određene HTML tagove da bi bila pravilno prepoznata od strane pretraživača. Oznaka pod nazivom ALT tag ima za cilj da omogući osobama koje ne vide da razumeju šta se nalazi na slici. U polje za ALT tag se upisuje ukratko ono što vidite na slici a čitači za osobe sa oštećenim vidom će taj tekst preneti u govor i na taj način će osoba moći shvatiti šta se nalazi na slici. 

Oznaka TITLE tag odnosi se na suštinu slike, tj šta vi želite da slika predstavlja. Tekst koji napišete u polje gde piše title ili naslov slike će se pojaviti kad mišem pređete preko slike. Predsvavlja dopunu ALT tagu ali generalno je namenjena svim korisnicima sajta.

Polje za natpis služi da se napiše detaljnije nešto u vezi fotografije, na primer o čemu se radi na slici i tako dalje a taj tekst će se na sajtu nalaziti idmah ispod slike i biće napisan zavisno od teme koju koristite, malo sitnijim slovima.

Objave na Wordpress sajtu

 

Wordpress je prvobitno zamišljen kao platforma za pisanje blogova a tek kasnije je zbog jednostavnosti korišćenja i popularnosti proširio svoju namenu tako da je sad potpuno prilagođen i za sajtove firmi i druge vrste sajtova. Pisanje zanimljivih i korisnih tekstova na sajtu rađenom u Wordpress-u će privući nove posetioce a neki od njih će postati vaši klijenti ili kupci vaših proizvoda, naravno ako se radi o sajtu za firmu. Svaka objava koja se postavi na sajtu može da se svrsta u određenu kategoriju. Obično objava spada u jednu ili dve kategorije. U objavi se često nalaze određeni, za vašu delatnost bitni pojmovi ili fraze. Oni mogu da čine tagove i u okviru svake objave, postoji polje predviđeno za upisivanje tagova ili oznaka. Na taj način se povećava SEO optimizovanost sajta jer će Wordpress automatski na posebnim stranicama svrstati sve tekstove kojima dele istu oznaku, čime će se povećati broj poseta na sajtu boljom pozicijom na pretraživačima. Objave treba da budu redovne, koliko vam mogućnosti dozvoljavaju ali u jedno budite sigurni da što više imate objava, imaćete i više posetilaca sajta.