s

SEO održavanje sajta zbog pozicije u pretrazi

Svakom vlasniku sajta je bitno da je njegov sajt vidljiv u rezultatima pretrage. Bez obzira da li se osslanja na SEO ili plaćene oglase, sama pozicija sajta na tražilicama je fakotor koji pokazuje da li je sa sajtom sve u redu ili ne. Naravno u slučaju jake konkurencije, moguće je da sajt bude rangiran niže iz mnogo razloga koji nisu povezani sa kvalitetom izrade sajta ali isto tako postoji mnogo slučajeva da sajt padne u rezultaitma pretrage iz jednostavnog razloga što nije dobro održavan. Tako na primer samo zbog neznanja, postavljanje fotografija na sajt koje su mnogo veće rezolucije (neobrađene, direktno sa fotoaparata ili telefona) može smanjiti rejting sajta jer takve fotografije koje umesto 50-100kb mogu imati i preko 10mb pa će njihovo učitavanja u pregledač biti usporeno jer je potrebno skinuti pored svega još dodatnih 10mb po slici. Još ako neko stavi više takvih slika na jednu stranicu onda će za učitavanje takve stranice biti potrebno dosta vremena a to korisnici ne vole. Jer osim što se stranica sporo učitava samo iz jednog razloga što su fotografije mnogo velike, učitavanje te stranice troši u slučaju telefona i internet iz paketa. Niko ne voli da čeka da se stranica dugo učitava pa mnogi se zbog dugog učitavanja sajta vrate na rezultate pretrage i odu na neki drugi sajt. To je takođe i signal tražilicama da je takav sajt manje pogodan za korisnike i na testu kvaliteta, sigurno bi dobio manju ocenu.

Mnogo razloga za poziciju u rezultatima pretrage ima i kvalitet tekstova koji se pišu na sajtu. Njihov broj i dužina, raspored reči i ključne reči, linkovanja na stranici i na druge stranice i druge sajtove ima dosta uricaja na poziciju sajta u pretrazi. Mnogi koji se reklamiraju da rade SEO za sajt neće pružiti kvalitetnu uslugu iako za to traže dosta novca objašnjavajući vam da je to nešto kao neko tajno znanje u koje su samo odabrani upućeni. Čast kvalitetnim i ozbiljnim agencijama ali ako vam neka agencija pogotovo bez vašeg interesovanja zove telefonom ili pošalje email nudeći besplatnu SEO analizu, nemojte im mnogo verovati. Tačno je da je za SEO optimizaciju sajta potrebno znanje ali i to se može naučiti i onaj ko se bavi održavanjem sajta ili ko u firmi je zadužen da radi na sajtu bi trebao da proširuje znanja iz oblasti SEO.

Pozicija na pretrazi, pogotovo prvo mesto govori da je vaš sajt dobro održavan i da se njime dobro upravlja, poštuju dobre prakse koje se traže da osobe koje rade na sajtu primenjuju sve neophodne aktivnisti da bi sajt bio kako koristan za posetioce tako i dobro organizovan, lak za snalaženje, brz kod učitavanja ali i da ima linkove sa drugih sajtova koji često govore o kvalitetu i rejtingu vašeg sajta.

SEO - optimizacija sajta za tražilice je deo usluge održavanja sajta i cena zavisi najviše od vremena koje je potrebno uložiti da bi se videli rezultati. Za sajtove sa velikom konkurencijom, koji su često u oblastima gde je zarada po klijentu ili prodatom proizvodu velika, SEO košta više nego za sajt koji ima manju zaradu i manju konkurenciju.